неделя, 23 декември 2012 г.

Коледна питка с мая

Продукти:
20 гр. мая /жива/
прясно мляко /или вода/
1 кг. брашно /за препоръчване тип 450/
3 яйца
2-3 с.л. олио
1 с.л. захар

Начин на приготвяне:
Размийте на каша маята с малко прясно мляко или вода и я оставете да втаса /маята трябва да увеличи обема си 2 пъти/. Изсипете в тавичка брашното. Направете кладенче и сложете втасалата мая, 2 цели яйца и 1 белтък, олиото и захарта. Омесете продуктите на тесто, оставете го да втаса, след което го оформете на питка или на топки, за да се получи слънце. Намажете питката с 1 разбит жълтък и по желание я украсете с различни фигури, нарисувани с вилица. Печете на умерено силна фурна /около 180 градуса/.

коледна вкусна питка

0 коментара:

Публикуване на коментар