сряда, 26 декември 2012 г.

Новогодишни сарми - хапки

Закъде без сарми на Нова година? Ето и рецептата за тях...

Продукти:
700 гр. смляно телешко месо
300 гр. смляно свинско месо
черен пипер
червен пипер
1/2 чаша ориз
1 с.л. доматена салца или доматено пюре
сол
зелев сок
вода

Начин на приготвяне:
Към смляното телешко месо прибавете смляното свинско месо, черен и червен пипер, ориза, доматената салца и сол на вкус. Разбъркайте сместа /сармите стават още по-вкусни, ако плънката се запържи предварително, за да може съставките й да са полуготови/. По желание, всеки, който обича, може да си нареже на парченца около 150 гр. сланина. Нарежете листата на киселата зелка на квадрати със страна около 7 см. Слагайте във всяко зелево листо по 1 лъжица месо /и евентуално мъничко сланина/. Свийте сармички и ги наредете в тенджера, на дъното на която сте сложили предварително зелеви листа или ситно нарязано зеле. Покрийте сармите отново със зелеви листа и ги залейте с равни части зелев сок и гореща вода /колкото едва да ги покрива, ако зелевият сок е много кисел, намалете колиеството/. Върху сармичките сложете една плоска чиния, обърната с лицевата част надолу, за да ги задушава и притиска в течността. Варете на слаб огън, докато омекне зелето.

Новогодишни сармички - хапки

0 коментара:

Публикуване на коментар