Продукти:
1 кг. брашно
30-40 гр. мая /жива/ - горе- долу 2 кубчета
5-6 яйца
200 гр. масло /или олио/
250 мл. прясно мляко
200 гр. захар
кората от 1 лимон /или 3 праха ванилия/
сол
по желание 1 с.л. ром или коняк
Начин на приготвяне:
Отсейте брашното в съда, в който ще месите козунака, и направете кладенче в средата му. Оставете го на топло. Натрошете маята и я размийте с 3/4 чаша топло мляко. Прибавете 1 лъжичка захар и толкова брашно, че да получите каша. Похлупете я и я сложете на топло да втаса. Разбийте яйцата със захарта до побеляване и прибавете останалото затоплено мляко и миризмите. Щом втаса маята, изсипете в брашното яйчената смес, втасалата мая и 1/2 лъжика сол. Замесете ги на тесто, като от време на време наливате по малко от разтопената мазнина или си топите ръцете често в нея. При месенето не бийте силно тестото, а го разтегляйте, събирайте го на топка и пак го разтегляйте. Когато употребите всичката мазнина и тестото стане гладко /не залепва по съда и започва да образува мехури/, поръсете го с брашно, покрийте го със затоплена кърпа и го оставете на топло да втаса. Тестото е втасало, когато увеличи двойно обема си. С намаслени ръце късайте от тестото толкова, колкото ще ви бъде необходимо за оформянето на 1 козуначено руло /имайте предвид, че при втасването във формата то ще увеличи двойно обема си/. Сложете го върху намазана с масло маса, поръсете по желание със стафиди, предварително оваляни в брашно, за да не потъват на дъното, и ситно нарязани озахарени портокалови корички и го оформете на руло. Сложете го във форма, намазана с масло, и го оставете на топло, за да втаса тестото повторно. Намажете втасалите козунаци с разбито яйце и ги набодете с обелени бадеми или малки бучици захар. Опеете ги в умерено загрята фурна /около 180 градуса/. Извадете ги от формите, преди да са напълни изстинали. Поръсете козунаците с ванилена пудра захар и ги нарежете, след като са напълно изстинали. Съхранявайте ги в съд с капак.
Вкус от миналото...
Каталог на рецептите
- Десерти (5)
- Месни предястия (2)
- Месни ястия (6)
- Рибни ястия и предястия (1)
- Сосове (2)
- Тестени ястия (3)
- Ястия и предястия без месо (4)
0 коментара:
Публикуване на коментар