Продукти:
1 кг. приблизително еднакви на големина червени домати
1 глава лук
4-5 с.л. олио
0,5 кг. смляно месо
200 гр. шунка
2 с.л. ориз
2 яйца
сол
черен пипер
магданоз
масло
кисело мляко или доматен сос /за гарнитура/
За доматения сос:
0,5 кг. домати
15-20 зърна черен пипер
1 с.л. брашно
1 с.л. масло
1/2 чаша вино
Начин на приготвяне:
Измийте доматите и отрежете капачета откъм дръжката, след което ги издълбайте /това става най-лесно с лъжица/. Запържете ситно нарязания лук в олиото. Прибавете и запържете смляното месо и ситно нарязаната шунка. Накрая прибавете ориза, яйцата, сол, черен пипер и магданоз на вкус. Разбъркайте добре сместа почти до готовност и напълнете с нея доматите. Върху всеки домат сложете малко от издълбаната им вътрешност и по 1 парченце прясно масло. Опечете пълнените домати и ги поднесете с кисело мляко или с доматен сос. Доматеният сос се приготвя по следния начин: сварете нарязаните домати в 1/2 чаша подсолена вода със зрънцата черен пипер, след което ги претрийте през цедка. Запържете брашното с маслото и го разредете на умерено гъст сос с прецедените домати и виното. Оставете соса да ври 6-7 минути /или докато добие желаната гъстота/. Подправете го с малко масло и поднесете.
Вкус от миналото...
Каталог на рецептите
- Десерти (5)
- Месни предястия (2)
- Месни ястия (6)
- Рибни ястия и предястия (1)
- Сосове (2)
- Тестени ястия (3)
- Ястия и предястия без месо (4)
0 коментара:
Публикуване на коментар